Artikel af Birthe Straarup
Drømmer du om at give dig selv og din familie ultimativ sund mad – og tilmed på den nemme måde?
Så er hjemmedyrkede spirer svaret. De er helt friske og vitale og fyldt med næringsstoffer. At sætte tænderne i helt friske, spæde spirer, er en fryd for de fleste ganer og smagsløg. Elegante og indbydende ser de ud, spirerne, som de fremtræder med deres små lyse haler.
Et sundt frø er et skatkammer af komprimeret energi. I det findes alle de resurser, som skal give liv til plantens næste generation. Materialet ligger i dvale, indtil naturen tilvejebringer betingelserne for vækst.
Takket være naturens geniale orden har vi mulighed for at hente denne del af livets fest ind på vores køkkenbord, pakke de små skatkamre ud og bringe livsenergien ind i vores eget system.
Hvilken fantastisk kraft, der ligger i hvert enkelt frø, forstår man, når man oplever et mælkebøttefrø spire og løfte asfalten over sig og bryde igennem den.
Spirer – en sand superfood
Spirer er den mest næringsrige mad, vi kan indtage. Spirer indeholder alt det, din krop har brug for: vitaminer, mineraler, enzymer, aminosyrer (proteiner), antioxidanter samt klorofyl i de af dem, som du lader få grønne blade.
Med hjemmedyrkede spirer går der intet tabt af spirernes livskraft – du hælder “livet” direkte ud på din tallerken. Bedre eller billigere kan det ikke gøres.
Meget af den mad, de fleste mennesker spiser, har været kraftigt nedkølet eller højt opvarmet. Dette gør, at mange af enzymerne og de fleste vitaminer forsvinder, og de fine fedtstoffer i maden ændrer struktur til noget, som kroppens system har svært ved at håndtere.
I friske spirer derimod er alt optimalt, og kroppen kan tage for sig af levende føde uden at skulle skille sig af med en masse affaldsstoffer. Tværtimod giver spirerne kroppen en mulighed for at komme af med ophobede affaldsdepoter.
I tilgift til den menneskelige sundhed er spiredyrkning også hjælp til klodens sundhed. For at fremstille spirer bruges kun minimale resurser i sammenligning med mange andre fødevarer.
Det er sjovt og spændende at spire!
Både børn og voksne mærker det lille kick, det giver at være med i processen.
Og følelsen af at have frembragt sin egen mad og vide, at den er ren og uspoleret, er lidt berusende i sig selv.
Et lille tip: Når du ser på en spire, hvad enten den er lille eller har vokset sig lang og måske grøn, tænker du måske, at livskraften sidder i de grønne topblade. Men sådan er det ikke.
Faktisk er det stilkene – som vi ofte kasserer – der indeholder den største mængde næringsstoffer, så længe spiren stadig er en spire. Når først spiren bliver til en lille plante med sideskud, falder koncentrationen af næringsstoffer i stilken.
Så spis de lange, hvide og sprøde stilke – de er guldet :))
Læs om spirer og anden planteføde i bogen Solskinsmad – for krop og klode af Birthe Straarup: https://qliving.com/solskinsmad-bog-af-birthe-straarup
Om Birthe Straarup
Jeg har arbejdet som sundhedsterapeut i mere end 30 år og haft klinik i Roskilde, Vipperød og København.
Jeg er bl.a. uddannet zoneterapeut og kinesiolog og bruger den testmetode, som Anne Straarup udviklede i 90’erne, og min mangeårige erfaring indenfor kost, psykoterapi og homøopati.
Siden 2004 har jeg udviklet og afprøvet mit koncept solskinsmad samt skrevet bogen Solskinsmad – for krop og klode.
Jeg vejleder også omkring leverrensning, tarmskylning og tygge-terapi efter behov på klinikken i Quinoa Helsekost, Gullandsstræde 7 i Roskilde.
Du kan også møde mig på vandreture og på workshops. Læs mere på www.fodpaalivet.dk
Workshoppen “Solskinsmad i dit eget køkken” er en transformerende oplevelse. Vi kigger på køkkenredskaber, “luger ud” på hylderne, så kun det sunde og opbyggende er tilbage og taler om alle de små og store udfordringer, der er forbundet med at leve grønt.
Mere info på hjemmesiden www.solskinsmad.dk